Klimaat controle: De Slimme Thermostaat

Het begint alweer wat kouder te worden en de verwarming kan zo af en toe stiekem al weer worden aangezet. Hoog tijd om eens iets meer te vertellen over de slimme thermostaat!

Installatie

Dit ging erg soepel. Ik maak gebruik van de Netatmo Slimme Thermostaat. De thermostaat was vast te maken op de locatie van de oude thermostaat. Het systeem is erg simpel en goed bedacht. Nadat deze op z’n plek hing was het tijd om de relais in het stopcontact te doen. De relais stuurt daadwerkelijk de cv ketel aan waarbij de thermostaat zelf fungeert als display waarop je de temperatuur kunt aflezen en de gewenste temperatuur kan instellen.

Na de hardware te hebben geïnstalleerd was het tijd om de app in te stellen (nadat ik deze al gedownload had uiteraard).

IMG-0300

App

De app zelf is behoorlijk basic en dat is prima. Je kunt het simpelweg gebruiken als afstandsbediening voor het instellen van de temperatuur. Alleen dat al is best handig natuurlijk. Wat deze thermostaat onder andere echter slim maakt is dat je via de app een compleet programma kunt instellen van dagen en tijden gecombineerd met gewenste temperaturen. Als er een vast patroon is van tijden dat er iemand thuis is, is dat erg handig en minimaliseer je het handmatig instellen van de thermostaat. Een van de voordelen hiervan is dat het huis al opgewarmd kan zijn voordat je thuis van werk komt of voordat je je bed uitstapt.

Energiebesparing

Naarmate je de thermostaat in gebruik hebt leert deze steeds beter je huis en je cv ketel kennen. Deze kennis zal het gebruiken om te zorgen voor een optimale aansturing van de cv ketel om het huis te verwarmen. Deze optimalisatie zorgt voor energiebesparing in de vorm van de hoeveelheid elektriciteit die de cv ketel verbruikt om de gewenste temperaturen te bereiken. Ze garanderen zelfs dat tot 37% besparing kan opleveren. Dat laatste heb ik echter niet nagemeten.

Conclusie

In de stabielere koudere tijden is met name het programma erg handig! Het scheelt een hoop gedoe en je zit eigenlijk altijd in een warm huis. In de periodes dat het weer nog erg wisselvallig is, zoals het begin van de herfst of het begin van de lente, zul je nog veel handmatig de temperatuur moeten instellen. Het voordeel is echter dat je zolang je je mobiele telefoon bij de hand hebt, je niet op hoeft staan van die comfortabele positie op de bank als je de verwarming wat hoger wil zetten…

Netatmo Slimme Thermostaat

De Netatmo thermostaat gepositioneerd aan de muur

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s